Vyhledat

Novinky e-mailem


Wednesday, 20. June 2018
Svátek má

 

Děti mají většinou rády ovoce, protože je sladké a šťavnaté. Obsahuje asi osmdesát procent vody, ovocný a hroznový cukr, množství vitaminů a minerálních látek. Ty jsou důležité pro látkovou výměnu a tělo není schopno si je samo vytvářet.

Ovoce poskytuje především vitamin C a beta-karoten, takzvané „antioxidanty“. Ty chrání potraviny především před nežádoucími změnami vyvolanými působením kyslíku. Vitamin C například zabraňuje zhnědnutí nakrájeného ovoce a zeleniny. Toto ochranné působení však trvá jen určitou dobu, protože antioxidanty samy reagují s kyslíkem a jsou jím ničeny.

Ztráty vitaminu C jsou tím větší, čím více je ovoce a zelenina rozmělněna (pokrájena) a čím déle je vystavena působení vzduchu (kyslíku). Pokapeme-li tedy nakrájené jablko, banán, mrkev, avokádo atd. citrónovou šťávou (vitamin C), udrží si déle svou barvu.

Podobný účinek jako u potravin mají vitamin C, E a beta-karoten i v našem těle. Chrání důležité části tělesných buněk před nežádoucím působením kyslíku a před škodlivým vlivem životního prostředí. To jsou pádné důvody, proč jíst hodně ovoce a zeleniny!

Dítě má sníst denně minimálně jeden velký kus ovoce. Ovoce se hodí výborně ke svačině nebo jako součást moučníků. Má se jíst hlavně čerstvé. Kompoty a šťávy jsou konzervovány vysokou teplotou. Tím se choulostivý vitamin C z velké části zničí.

Nejvíce vitaminů, minerálních látek a vlákniny je obsaženo ve slupkách ovoce. Bohužel se ale také právě zde nachází největší množství škodlivin. Jedná se o postřikové látky (k hubení škůdců a hmyzu) a těžké kovy (z výfukových plynů atd.), které na slupce ovoce ulpívají.

 

věk dítěte

1 rok

2—3 roky

4—6 let

ovoce

100 g/den

120 g/den

180 g/den

 

Většinu těchto škodlivin odstraníte důkladným umytím pod tekoucí vodou (nikoli pouhým opláchnutím)! Kupte si kartáč, který bude sloužit pouze k tomuto účelu. Jeho pomocí se dobře čistí i nerovný
povrch mrkve a jiné zeleniny.

V místech, kde vyrůstají stonky (například u jablek, hrušek atd.) se škodlivé látky a dešťová voda zvlášť dobře usazují. Z toho důvodu tato místa vždy odkrojte.

Exotické druhy ovoce, které se k nám dovážejí (mango, papája, apod.), jsou ošetřeny konzervačními látkami k ochraně proti plísním a k zajištění delší trvanlivosti. Slupky tohoto ovoce proto vždy odkrojte a vyhoďte.

Dejte přednost ovoci „z biologického hospodářství“. Je sice zpravidla menší, ale má mnohem intenzivnější chuť a obsahuje více vitaminů a bioaktivních látek než běžně pěstované druhy. Při pěstování bio-ovoce a bio-zeleniny se nepoužívají žádné chemické postřikové látky, přesto na povrchu ulpívají škodliviny ze vzduchu a dešťové vody (například olovo, kadmium atd.). Proto i zde platí: důkladně očistit!

Konzumaci ovoce se meze téměř nekladou. Slovo „téměř“ je tam vloženo proto, že obsah ovocného a hroznového cukru je (průměrně patnáctiprocentní) relativně vysoký. Banány obsahují dokonce až dvacet tři procent přírodního cukru. Ovoce je tedy větším dodavatelem energie než zelenina a při sklonu dítěte k nadváze se doporučuje omezit jeho konzumaci maximálně na doporučené množství. V tomto případě se snažte zvýšit podíl syrové zeleniny!

Pozor! Nikdy nejezte ovoce, které je nahnilé nebo plesnivé! Tato místa nepomůže pouze odkrojit! I části, které vypadají nepoškozeny, obsahují již jedovaté vedlejší produkty plísní nebo hnilobné bakterie. Dětem nepodávejte ani ovoce, které bylo již delší dobu uskladněno a načichlo jinými potravinami. Mohli byste tak vyvolat u dítěte nechuť k ovoci vůbec. Ještě jedno varování: syrový bez a šťáva z něho, pecky z meruněk, broskví, švestek, třešní, hrušek a jablek obsahují kyselinu kyanovodíkovou. Ta může způsobit nevolnost či vyvolat jiné příznaky otravy. Varem je však zcela znehodnocena.

Jak připravit ovoce chutněji?
Některé děti ovoce milují, jiné se ho ani nedotknou. Přesto bychom jej měli stále znovu a znovu nabízet a to v jeho nejrozmanitějších podobách. Všechny malé úspěchy Vašeho snažení mají svůj význam. Ovlivňují totiž později stravovací návyky až do vysokého věku.

Ovoce je často dětmi odmítáno pro svou kyselost. Jahody jsou například proto oblíbenější než rybíz. Pokuste se najít druhy ovoce, které právě Vašemu dítěti chutnají!

Někdy pomůže ovoce rozmixovat s mléčnými nápoji nebo s tvarohem! Jeho chuť se tak neutralizuje a ovoce není tak kyselé.

Pozor! Při míchání většího množství pomerančové nebo citrónové šťávy s mlékem se mléko sráží!

Malým dětem někdy vadí vzhled ovoce nebo jeho tvrdost. V takovém případě jej spíše přijmou ve formě ovocných omáček (k tvarohovým či skořicovým knedlíkům) nebo ovocného salátu.

Ovoce můžeme „schovat“ do ovocného koláče, rýže či knedlíků. Někdy bude dítě jíst jednoduše s Vámi, rozdělíte-li se s ním o vlastní porci ovoce nebo necháte-li jej, aby si od Vás kouslo.

Jsou kompoty a marmelády srovnatelné s čerstvým ovocem?
Čas od času můžete dát dítěti místo ovoce kompot. Zavařením se však zničí většina vitaminů citlivých na teplo. Kromě toho obsahují kompoty až dvacet pět procent cukru.

Cukr se přidává hlavně k prodloužení trvanlivosti. Proto můžeme množství cukru u čerstvě vařených kompotů omezit.
Marmelády s čerstvým ovocem srovnávat nemůžeme. Jednak se konzumují v minimálním množství, jednak mohou obsahovat až šedesát pět procent cukru. Obložte raději chléb s máslem nebo s tvarohem čerstvým ovocem. Takové jídlo dodává vitaminy a jeho příprava baví i malé „kuchařky a kuchaře“.
Marmelády obsahují vlákninu (pektin), která se jinak získává z jablek. Ta má schopnost nepřímo snížit hladinu cholesterolu v krvi.

Některé děti mají již v předškolním věku zvýšenou hladinu cholesterolu (přes 170 mg/dci). V tomto případě je lepší místo marmelády volit celkově méně tučná jídla, ovesné vločky a denně čerstvé jablko.
 
Nahradí sušené ovoce čerstvé plody?
Sušené ovoce dětem většinou chutná, protože je sladké. Křížaly z jablek jsou tak ve školce ke svačině oblíbenější než celé jablko. Sušené plody však mohou nahradit čerstvé ovoce jen do jisté míry. Minerální látky zůstanou sice zachovány, ale téměř veškeré vitaminy jsou sušením znehodnoceny.

Rodiče si také často neuvědomují, že obsah cukru je u sušeného ovoce stejný jako u čerstvých plodů. Proto jsou rozinky, datle, sušené meruňky atd. opravdovými „kalorickými bombami“. Dvě lžíce sušeného ovoce obsahují tolik energie jako jedna lžíce cukru. Proto řadíme sušené ovoce ke sladkostem, které však obsahují minerální látky a vlákninu. Můžeme jej použít jako „sladké koření“ do moučníků nebo müsli.

Sušené ovoce pomáhá také při zácpě. To je dáno vysokým obsahem vlákniny (například lignin ve hruškách). Trávení velmi účinně podporují ve vodě namočené sušené švestky, jablka nebo meruňky.

Pozor! Pokud nemáte možnost ovoce sami usušit, dbejte při nákupu na to, aby sušené ovoce nebylo ošetřeno sírou. Na toto ovoce reagují některé děti příznaky podobnými alergii.

Sušené ovoce není to samé jako kandované (proslazené) ovoce! Kandované ovoce obsahuje více cukru a velmi často barviva. Ve větší míře není proto pro děti vhodné.

autor: vega, vloženo: 7.10.2005, přečteno: 6547x, komentáře: 1, rubrika: Vaříme dětem, vytisknout článek, poslat e-mailem


Komentáře k článku | vložit komentář

Super članek (anonym - 199.64.72.2, 14.8.2012 v 07:32) - odpovědět

Článek je sice už 7 let stary, ale super! diky za něho.

(c)2004-2007 MIMINET.CZ - Všechna práva vyhrazena -  ISSN 1214-9969