Vyhledat

Novinky e-mailem


Friday, 22. June 2018
Svátek má

 

Vejce patří k potravinám bohatým na bílkoviny. Kromě toho obsahují hodně minerálních látek a vitaminů rozpustných v tucích. Ve žloutku je obsažen ve větším množství cholesterol, důležitý pro stavbu buněčných stěn v období růstu. U některých dětí však může vést ke zvýšení hodnot tuku v krvi. Z toho důvodu se musí vejce konzumovat s mírou.

Nezapomeňte, že vejce jsou obsažena v moučnících, sušenkách, nákypech, knedlících, vaječných těstovinách, majonéze, omáčkách apod. S ohledem na to, je jedno vejce k nedělní snídani nebo jeden vaječný pokrm týdně přesně to, co si ještě můžeme dovolit.

Pozor! Při přípravě „volského oka“ opečte vejce vždy z obou stran, aby nezůstal žloutek tekutý. Vajíčko „na měkko“ nebo vejce „ve skle“ musíme vařit minimálně 4 minuty, aby byl celý bílek tuhý a žloutek měkký. Teprve tehdy nemají salmonely žádnou šanci.

Stejně jako u drůbeže je i v souvislosti s vejci opodstatněná otázka možné otravy salmonelami. Donedávna se vycházelo z toho, že se salmonely vyskytují pouze na povrchu skořápky. Jsou-li však napadeny vaječníky kuřat, dostanou se i do vajec samotných. Přežívají potom na rozhraní žloutku a bílku.
Zda vejce obsahuje hodně, málo nebo žádné salmonely, nemůžeme
vidět ani cítit. Proto je velmi důležité dodržovat následující opatření:

1.Nikdy nekupujte vejce do zásoby, aby neležely delší dobu v chladničce!
2.„Volské oko“ opečte vždy z obou stran a dbejte na to, aby byl bílek vždy tuhý!
3. Při teplotě 70°C jsou salmonely zničeny. Pokrmy obsahující vejce ( nákypy, pizza, apod.) musí být dostatečně tepelně zpracovávány!
4. Vyhněte se pokrmům obsahující syrová vejce (krémy, tirainisu, majonéza) a nenechte dítě nikdy ochutnávat syrové těsto!
5. Při přípravě krémů a omáček šlehaných v páře se případné salmonely nezničí! Takto připravené pokrmy malým dětem nedávejte!
6. Utěrky používané při práci s drůbeží nebo vejci, vyperte při teplotě vyšší než 70 °C!
7. Omyté prkénko, na kterém se mohou případně vyskytovat salmonely, dejte podle možnosti ještě do myčky na nádobí. Tím zajistíte
dostatečnou teplotu vody.

1.        

 

[
J

věk dítěte vejce

1 rok
1—2 kusy/týden

2—3 roky
1—2 kusy/týden

4—6 let
2 kusy/týden

autor: vega, vloženo: 28.2.2006, přečteno: 4426x, komentáře: 0, rubrika: Vaříme dětem, vytisknout článek, poslat e-mailem


Komentáře k článku | vložit komentář

(c)2004-2007 MIMINET.CZ - Všechna práva vyhrazena -  ISSN 1214-9969