Vyhledat

Novinky e-mailem


Wednesday, 13. November 2024
Svátek má

 

Mléko je dobrým zdrojem vitaminů a minerálních látek. Obsahuje ve větším množství především vápník, hořčík a fosfor. Tyto látky jsou důležité pro stavbu kostí a zubů. Proto je mléko pro děti ve vývoji tak důležité. Kromě toho obsahuje mléko malé množství vitaminu D, který pomáhá při vstřebávání kalcia do kostí.

100 mililitrů mléka odpovídá plátku sýra (15 gramů) nebo 30 gramům měkkého sýra (tvaroh, žervé).
Mléko a mléčné výrobky nám dále poskytují vitamin B2, B12, jod, zinek, mléčný cukr, kvalitní živočišnou bílkovinu a lehce stravitelný mléčný tuk. Mléčný tuk se od mléka odděluje ve formě sladké nebo kyselé smetany nebo se dále zpracovává na máslo.
Malé děti mají o něco větší potřebu tuku než dospělí. Dávejte proto dětem mléčné produkty s normálním obsahem tuku. Vhodné jsou například plnotučné mléko, kyselé mléko, měkký sýr (tvaroh do 20 procent tuku v sušině) a tvrdé sýry (do 45 procent tuku v sušině). Doporučená denní dávka mléčných výrobků by však neměla být pokryta pouze sýrem. Kromě toho, že je velmi tučný, obsahuje i velké množství soli.
Je-li dítě příliš hubené nebo má-li sklon k nadváze, dá se mléčnými výrobky snadno zvýšit nebo snížit energetická hodnota potravy.
Dětské čerstvé mléko
Toto mléko je velmi kvalitní. Je pasterizováno krátce po nadojení a jako dětské mléko smí být prodáváno nejpozději druhý den. Datum uvedené na obalu není datem trvanlivosti, ale datem doporučené spotřeby. Spotřebujte jej co nejdříve!

Dětské mléko podléhá přísným zákonným ustanovením, která předpokládají především hygienickou nezávadnost syrového mléka. V některých obchodech seženeme i dětské mléko „z biologického hospodářství“. To je čerstvé, ale i z biologického hlediska nezávadné a pro děti nejvhodnější.

Kysané mléčné produkty
Kysaným mléčným produktům (jogurt, kefír, kyselé mléko a podmáslí) jsou připisovány zdravotní účinky. Typickou chuť těchto produktů způsobují speciální bakterie, které přeměňují mléčný cukr na kyselinu mléčnou. Tyto bakterie se vyskytují také v lidském střevě. Jsou-li obsaženy v dostatečném množství, chrání tělo před napadením jinými bakteriemi (způsobujícími například průjem).
Při narušení střevní flóry (například používáním antibiotik) podáváme větší množství kysaných výrobků. Střevo se tak opět osídlí vhodnými bakteriemi a posílí se imunitní systém. Zde se výborně hodí jogurt, acidofilní mléko, bifidus mléko a takzvané probiotické výrobky.
Při nákupu dávejte přednost „přírodním mléčným produktům“. Mléčné dezerty jsou příliš sladké nebo aromatizované a často obsahují barviva a zvýrazňovače chuti. Vyhněte se zejména aromatizovaným ovocným jogurtům.
Děti mají ochucené mléčné výrobky (kakao, vanilkové mléko, ovocný tvaroh, koktejly) většinou raději než obyčejné mléko nebo bílý jogurt. Z důvodu vysokého obsahu cukru podávejte dětem raději tyto výrobky pouze míchané s bílým přírodním jogurtem nebo ředěné s mlékem. Jako neslazenou alternativu můžete také smíchat tvaroh nebo bílý jogurt s čerstvým ovocem. Pro tento účel ovoce nakrájejte nebo rozmixujte. Bílým jogurtem nebo tvarohovým krémem můžete naplnit dětem důvěrně známé barevné kelímky od ovocného jogurtu. Dobře přikryté plastikovou fólií se dají určitou dobu uchovávat v chladničce. Nezřídka jsou sladké jogurty a různé mléčné dezerty u dětí oblíbené právě pro jejich lákavé barevné obaly s obrázky (známé pohádkové postavy).

Takzvané ovocné tvarohové krémy se dají také zmrazit s přidaným dřívkem jako nanuk. Malé porce mixovaného ovoce pro přípravu jogurtových a tvarohových krémů si můžete zmrazit a připravit pro zimní období.

 

věk dítěte

1 rok

2—3 roky

4—6 let

 

mléko, mléčné výrobky

300 ml/den

330 ml/den

350 ml/den

autor: vega, vloženo: 28.2.2006, přečteno: 5332x, komentáře: 0, rubrika: Vaříme dětem, vytisknout článek, poslat e-mailem


Komentáře k článku | vložit komentář

(c)2004-2007 MIMINET.CZ - Všechna práva vyhrazena -  ISSN 1214-9969